Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έθεσε και επίσημα σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο με τα «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής», που έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο στην αγορά όσο και μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ.
Οι διαφημιζόμενες ως μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής έχουν ήδη περιγραφεί σαφώς ως φοροεισπρακτική παρέμβαση με στόχο 600 εκατ. ευρώ από τις τσέπες των «μικρών» που θα δώσει νομιμοποίηση στους φοροφυγάδες μεγάλης κλίμακας.
Ταυτόχρονα, εντός της κυβερνητικής παράταξης η «λαϊκή Δεξιά» εξεγείρεται για την υλοποίηση του σχεδίου Πισσαρίδη που βάζει στο στόχαστρο την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.
Οι δικηγόροι ήδη κατεβαίνουν σε πανελλαδική αποχή και συγκέντρωση διαμαρτυρίας, μετά από σχετική απόφαση της ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.
Αποφασίστηκε μεταξύ άλλων αποχή των δικηγόρων από δίκες συμφερόντων του Δημοσίου (Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ευρύτερος δημόσιος τομέας) μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου, γενική αποχή από όλες τις δίκες στις 16 και 17/11/2023 και 21 και 22/11/2023, η αποχή από όλες τις δίκες κατά τη διαδικασία ψήφισης των μέτρων στο Κοινοβούλιο, η αποχή από έκδοση διαταγών πληρωμής από δάνεια με αιτούσες τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, καθώς επίσης και από εντολές προς εκτέλεση, ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου
για τα funds και μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου, η αποχή από τις επιτροπές όπου μετέχουν ως μέλη δικηγόροι (ΣΥΠΟΘΑ, Δασικοί Χάρτες, Ενστάσεων Κτηματολογικών Διαφορών, Μητρώο Νομικών Εισηγητών Κτηματολογίου κ.λπ.), πορεία διαμαρτυρίας και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών στις 22/11/2023, και η δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου με όλους τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς με σκοπό την απόσυρση των εξαγγελθέντων φορολογικών μέτρων.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και το υπουργείο Οικονομικών, οι παρεμβάσεις που προωθεί το νομοσχέδιο περιλαμβάνουν:
- υποχρεωτική ανάρτηση εσόδων και δαπανών στο MyData εντός του 2024.
- απαγόρευση της χρήσης μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων.
- νέο δίκαιο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.
- αύξηση του προστίμου για χρήση μετρητών σε συναλλαγές άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής.
- ρύθμιση της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
- διακοπή συνεργασίας των εταιριών εμπορίας καυσίμων με παραβάτες λαθρεμπορίας.
Επιπλέον, τη μεταρρύθμιση συμπληρώνουν οι εξής παρεμβάσεις που δεν απαιτούν νομοθετική ρύθμιση και θα υλοποιηθούν με διοικητικές πράξεις:
- ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS τους πρώτους μήνες του 2024
- επέκταση της υποχρέωσης κατοχής συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών (EFT/POS) στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν
- ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής, πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως έως το τέλος του έτους
- υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τιμολόγια εντός του 2024 για τα οποία έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα στην ΕΕ
Όπως γράφει σήμερα η Αυγή, οι διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν την καθιέρωση ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος ίσου με τον ετήσιο κατώτατο μισθό επί 14 μήνες, δηλαδή στα 10.920 ευρώ με 6 χρόνια λειτουργίας και θα φτάνει τα 14.196 ευρώ για 12 χρόνια λειτουργίας.
Με το νέο σύστημα φορολόγησης κανένας ελεύθερος επαγγελματίας με δραστηριότητα από 6 χρόνια και πάνω, με εξαίρεση τους αγρότες και τα «μπλοκάκια», δεν θα μπορεί να δηλώνει φορολογητέο εισόδημα κάτω από τα 10.920 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται τόσο με την πάροδο των ετών λειτουργίας της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά και σε συνάρτηση με τις αμοιβές του προσωπικού που απασχολούν και τον μέσο όρο τζίρο του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του κλάδου της προηγούμενης χρονιάς.
Επί της ουσίας, για όσους ασκούν το επάγγελμα περισσότερα από 6 και μέχρι 9 έτη το ελάχιστο εισόδημα προσαυξάνεται κατά 10% και ανέρχεται στα 12.012 ευρώ.
Για όσους ασκούν το επάγγελμα περισσότερα από 9 και μέχρι 12 έτη η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται κατά 20% και διαμορφώνεται στα 13.104 ευρώ και για όσους ασκούν το επάγγελμα περισσότερα από 12 έτη το ελάχιστο εισόδημα προσαυξάνεται κατά 30% και διαμορφώνεται στα 14.196 ευρώ.
Σε περίπτωση που ο αυτοαπασχολούμενος έχει υπαλλήλους, η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται:
- κατά το 10% του ετήσιου κόστους μισθοδοσίας του προσωπικού της επιχείρησης, με ανώτατο όριο προσαύξησης τα 15.000 ευρώ,
- κατά 35% έως 100% όταν ο ετήσιος τζίρος του αυτοαπασχολούμενου είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τον μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ.